måndag 21 mars 2011

Lätt bakat bröd


Ingredienser
24 st
50 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
2 dl surdeg
1 1/2 tsk salt
250 g Kesella kvarg lätt eller Crème fraîche
7 dl vetemjöl
7 dl dinkelmjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet surdeg. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, kummin, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en kniv. Låt degen jäsa ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut brödet och lägg det på galler. Låt brödet svalna under bakduk.
Om du inte har surdeg hemma kan du använda 5 dl vatten. Men låt då brödet jäsa i 30-45 min och sen i 20 min. Ett mycket gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar