torsdag 26 april 2012

Grahamsbröd i gryta









100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3 dl) vatten
150 g (2,5 dl) vetemjöl special
200 g ( ca 3,3) dl grahamsmjöl
6 g (1tsk) salt
10g färsk jäst

Blanda vatten och mjöl. Rör om tills mjölet har blandat sig med vätskan. Täck med plast och låt vila i ca 30 minuter. Lös jästen i lite vatten först. Tillsätt jästen och surdeg efter 30 minuter vilotid. Glöm inte saltet och rör om med en träslev någon minut. Låt degen vila i 1 timme. Spänn degen genom att vända runt den i bunken. Degen är lös så det går inte att vika den. Upprepa 2 ggr med 1 timmes mellanrum.
Efter sista vikningen låt degen jäsa 1 timme.

Lägg en köksduk i ett durkslag eller en skål. Strö på vete- och rågmjöl. Häll ut den mycket lösa degen på en ordentligt mjölat bakbord, vik den till ett paket och lägg den med skarven nedåt i den mjölade duken. Låt den jäsa. Jag väntade tills degen har dubblat sin storlek och det tog ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader med en gryta (2 1/2 liter) på ett galler strax nedanför mitten. Ta ut den heta grytan ur ugnen, lyft av locket och häll sedan över degen från durkslaget.

Man kan använda en ungfast form med lock. Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen.
Öppna ugnen och lyfta av locket efter 15 minuter, och låt sedan grytan stå ytterligare
25-30 minuter i ugnen. Ta ut grytan och vänd ut brödet. Låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar