fredag 27 april 2012

Havrebröd i lergryta


2 dl Fiberhavregryn
0,5 dl Ljus sirap
50 gram Rumsvarmt smör
1 tsk Salt
4 dl Kokande vatten
25 gram Jäst
0,5 dl Fingervarmt vatten
12 dl Vetemjöl
För pensling:
0,5 dl Vatten

Fiberhavreegryn

GÖR SÅ HÄR
  1. 1. VIKTIGT: Grytans storlek är viktig för att brödet ska bli bra. Det här brödet kräver en 1,5 liters gryta, vanligen den minsta grytstorlek man kan få tag på. Notera även att lergrytan alltid ska blötläggas minst 15 min innan användning, och alltid ställas in i kall ugn.
  2. 2. Blanda havregryn, sirap, smör och salt i en degbunke. Häll 4 dl kokhett vatten över grynblandningen. Rör om lite, och ställ sedan att svalna till 37 grader.
  3. 3. Smula jästen och lös den i 0,5 dl fingervarmt vatten. Blanda ner i den avsvalnade grynblandningen.
  4. 4. Tillsätt därefter större delen av mjölet. Knåda degen tills den är slät och precis släpper bunkens vägg. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  5. 5. Blötlägg grytan i kallt vatten minst 15 minuter innan användning. Torka sedan av den lite och pensla insidan av både locket och grytan med matolja.
  6. 6. Arbeta degen en andra gång. Använd gärna först en mjölad degspade för att lossa den från bunkens vägg, och knåda ner den lite innan du lägger den på mjölat bakbord och arbetar in mer mjöl tills den känns smidig igen.
  7. 7. Lägg degen i grytan och tryck ut den så att det inte blir någon glipa mellan degen och grytans vägg. Nagga degen med mjölad gaffel. Pensla med vatten och strö rikligt med fiberhavregryn ovanpå.
  8. 8. Lägg locket på och ställ in grytan i KALL ugn, på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 70 minuter.
  9. 9. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler, ordentligt invirat i handdukar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar