fredag 14 december 2012

Krämig butterkaka 20 g jäst 50 g smör 2 dl mjölk 1/2 dl strösocker 1 krm salt knappt 6 dl vetemjöl Vaniljkräm 1 äggula 1 msk strösocker 2 tsk vetemjöl 1/2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 tsk vaniljsocker Mandelfyllning 100 g mandelmassa 50 g smör, rumsvarmt 1/2 tsk kardemumma 1 msk ljus sirap Garnering ägg 2 dl florsocker 2 tsk vatten Gör så här 1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 min. 2. Vaniljkräm: Vispa ihop äggula och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker. 3. Mandelfyllning: Rör ihop riven mandelmassa, smör, kardemumma och sirap. 4. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en platta 20 x 40 cm. Bred över mandelfyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär den i 5 cm breda bitar och ställ dem med snittytan upp i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Låt jäsa övertäckt i 30 min. 5. Pensla med uppvispat ägg och klicka vaniljkrämen över bullarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 min. 6. Rör ihop florsocker och vatten och garnera kakan när den kallnat. De är från hem bakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar