tisdag 22 februari 2011

Grekiskt lantbröd



2 Bröd

30g jäst
8dl ljummet vatten
2 1/5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, surdeg och sirap.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen tills den är i elastisk.
3. Jäs degen under bakduk i cirka 2 timmar.
4. Sätt ungnen på 250 grader.
5. Knåda degen och baka ut till två runda bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och jäs bröden under bakduk i 1 1/5 timme.
6. Snitta bröden genom att dra ter diagonala snitt med en kniv. Ställ in 1 dl vatten på en ungsäker form (brödet får en fin skorpa av det) Sänk värmen till 220 grader och grädda i 40-50 minuter, de ska få ordentlig med färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar